pühapäev, 7. detsember 2014

Õudne Eesti


"Õudne Eesti"

                                                                                                  Lood kogus kokku Indrek Hargla




Lugesin raamatut "Õudne Eesti", mis oli kogumik õudseid eesti jutte. Raamatust lugesin 10 lugu, millest umbes pooled olid vanemad lood ja pooled uuemad lood. Vanemates lugudes märkasin vanemat keelt. Veel oli lugude vanuse erinevust näha tehnikas ja mulle tundus, et vanemad lood on aeglasemad ja venivad. Selle poolest meeldisid mulle uuemad lood rohkem.

"Rõugutaja tütar"
Friedrich Reinhold Kreutzvald

Võitlus mõstusega "hea" ja "halva" vahel, mille võidab "hea".

"Metsavaim" 
Veiko Belias

Ootamatu lõpuga lugu metsaga üheks saanud mehest. Kuna mehe metsa, ehk kodu hakatakse lõhkuma, peab ta seda kaitsma.

"Kojutulek"
Liisi Ojamaa

Lugu  noortest ja nende elust, milles on müstilisi jõude.

"Suurte kuuskede man"
Juhan Jaik

Lugu, kus müstiline olend kaitseb metsloomi väljasuremise eest. Jahimehe, kes on liiale läinud tapab ta enda ahnus.

"Surnu pärandus"
Aleksander Tassa

Üks reaalsemiad minu loetud lugusi kogumikust. Surnud mehe maod põhjustavad pahandust, millest keegi ei teadnud. Võib-olla tahtis ta leseks jäänud naine jätta nad mälestuseks.

"Ohvrid"
Jaan Oks

Jutt kahtlasest vanamemmest, keda keegi ei osanud kahtlustada noormeeste kadumise põhjustajana.

"Ussid tõusevad õhku"
Jaak Sarapuu

Kaks koolivenda töötavad samas kolhoosis. Üks neist hakkab imelikult käituma usside mürgi pärast, kes elasid vanasti soos, mis oli nüüd põld. Jaani koolivend tundis ennast Jaani surma põhjustajana, mis tegi ta kurvaks. Jaan oli kunagi ju tema elu päästnud.

"Ämbra kiriku hukk"
Wimberg

Sellest loost otsustasin kirjutada pikemalt, kuna meeldis mulle kõige rohkem. Mulle meeldis see, kuidas ta pani kokku vanema aja ja uuema aja. Näiteks võin tuua vanapagana, kes sõitis mootorrattaga ja põrgukoerad kasutasid tulirelvi, mitte kihvu või midagi sellist. Kirik tundus nagu kaitstud sõjaväebaas valvepostide ja prožektorid, mis valgustasid kiriku ümbrust. Sellele kõigele lisaks olid sinna segatud üleloomulikud jõud ja müstilised olendid, nagu kurat. Lugu ise rääkis Ämbra kiriku ründamisest, mid ründasid kuradi väed. Nad ründasid kirikud, kuna tahtsid vabaneda preesteritest. Preestritel olid võluvõimed, mis tegi nad palju ohtlikumateks, kui tavalised sõdurid. Kuna kuradi vägi oli parem, võeti kirik kiiresti üle. Preester võeti kinni ja tapeti võlusõnadega, millest osad oli kurat leidnud tähtede tagant. Selle loo tegelased võib asendada muude tegelaste ja objektidega ja saada sõja olukord. Võib-olla oli see hoopis laste mäng ja nad kujutasid neid asju ette.  Sellist asjad võisid näiteks mängida Pal tänava poisid.

"Surm"
Richard Roht

Tunded ja mõtted inimeses, kes hakkab surema.

"Autokrati ebaõnn"
Lew R. Berg

Minu arvates väiksema mõttega lugu, kui teised. See-eest aga natuke õudsem. 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar